pühapäev, 25. september 2011

Outcasts


"Do you really believe that human beings can live together in peace? Do you really think we can build a better place for our children?" ütleb BBC One`i toodetud ja varakult katkestatud ainult 8 osaliseks jäänud karakteripõhise ulmesarja Outcastsi esimese episoodi põhiantagonist, pannes seejuures paika sarja läbiva mõtte ja lähtepunkti, millest saavad alguse või millega on seotud kõik olulisemad teemaliinid ning tähtsamate tegelaste omavahelised suhted. Kahju on vaid sellest, et niigi väheste osade jooksul natukene küll must-valgelt arenenud, aga siiski äärmiselt pingeline konflikt ei leia rahuldavat lahendust. Õnneks antakse viimases osas haripunkti jõudnud konflikti juures nii palju infot, et vaataja saab üsnagi terviklikku aimduse, kuhu oleks võinud sari edasi areneda, kuid kahjuks ei oska vast keegi aimata, kuhu oleks sari välja jõudnud kui seda poleks katkestatud.

 Ulme

Outcastsi põhilugu seisneb taaskord Maa hävingus ja inimeste põgenemises uude maailma, kus tahetakse uuesti alustada, kuid inimloomus on juba selline, et kõik see, mis hävitas Maa, tuleb kaasa Carpathiale ja kummalisele radioaktiivsust ja spoilerdamisest hoidumiseks nimetamata jäävatele Carpathia "elanikele" see ei meeldi.

Suur juht on mõtlik juht

Juba esimesest osast peale tõmmatakse vaataja täiesti loosse sisse, ei anta isegi hingetõmbeaega, püüad küll aru saada ja kuulata ja tegelastega kaasas käia, aga kogu aeg tilgub nii väheütlevat infot sisu, maailma ja tegelaste kohta, et võimatu on kohe panna kokku tervikpilt. Selles aga üks sarja suurimaid võlusid  peitubki. Vaatajale antakse väga täpselt välja kaalutud annustes infot, mis ei lase näha suuremat pilti, kuid laseb kohe panna tööle fantaasia ja seda veel eriti siis kui vaatajaks keegi, kes on näinud kõikvõimalikke lugusid ja arenguid kõikvõimalikes erinevates ulmesarjades. Säilub vaid kipitav küsimus, et kuhu lugu siis edasi suundub. Õuduse ja alastuse puhul kehtib sama reegel - pole midagi õudsamat teadmisest, et kuskil varitseb õudus nagu ka pole midagi seksikamat kui poolalasti naine. Kõike ei anta kohe ära, midagi jääb saladuskatte alla. Tead juba, mis võiks seal olla, aga pole kindel ja ootad, et sind üllatataks. Selle koha pealt on stsenaristid pannud kokku tuntud keerdkäikudesse langeva loo, mida aga esitatakse tükk tükihaaval, pannes vaataja olukorda, kus ta peab teadma, mis edasi juhtub ehk peab uut osa ootama.

 Ilusas inglise keeles kõnelevad ilusad peaosalised

Lugu ei esitata lihtsalt seda lahti arutates, vaid tegelaste motiivide ja planeedi olemuse mõistmiseks vajalikke detaile antakse edasi muu jutu ja omavaheliste vestluste ajal. Me ei sisene loosse kohe algusest, vaid lugu on kestnud juba väga kaua ja nüüd on meie asi sellega poole peal tuttavaks saada, mida siis tehaksegi nii, et infokilde jaotatakse muu tegevuse ajal - infokilde selle kohta, kust nad tulid, mis juhtus Maaga, mis on Carpathia, kuidas nad seal elavad ja mida selle koha kohta teavad. Ja seda kõike juba esimeses episoodis, kuid olgem mureta, sest ülejäänud 7 osa lähevad sama tempoga edasi. Kõige huvitavam on see, kuidas vaatajat sisse haaratakse - ulme polegi nii ulmeline - paljud utoopilistena mõjuma pidanud leiutused on loogilised ja kohandatud nii, et iga vaataja mõistab, kuidas või miks miski töötab, sest paralleele saame võtta omaenda olevikust, kuigi looliselt on tegu tulevikuga, mis ei olegi tegelikult niivõrd kauge meie olevikust, sest tehnoloogia meenutab meie enda oma või on tuletatud millegist tuttavast.

 Madu mõtlemas kurje ja manipuleerivaid mõtteid

Pidevalt laotatakse muu jutu vahele vaatajale veel kaudset infot haiguste ja saladuste kohta, mida küll vähemalt esimeses osas ei lahata, kuid juba tänu mainimisele võib olla täiesti kindel, et kõik järgnevad osad annavad meile tasapisi aimu, millest nad räägivad - haigused, võõrad, Carpathia saladused. Koheselt tutvustatakse erinevaid pingeallikaid ja inimesi, kellega võib järgnevate osade juures midagi olulist areneda. Sarja looja ja kõigi 8 osa stsenarist Ben Richards on näinud kurja vaeva, et mitte ära anda liiga palju, et hoida vaatajat pidevalt pinge all ja enamat tahtvana - samas pole unustatud tegelasi, kellest osadega saame kohe lähedasemaks ja teistega võib sümpatiseeruda natuke hiljem - tegelasi joonistatakse välja ainult sisuliselt vajalikus koguses, ei midagi rohkemat. Hiljem õpime tundma, kes nad on ja seda nii igas võimalikus mõttes.

 Suur mõtlik juht parema käega

Koheselt saab ka selgeks mis laadi ulmega on tegu - Outcasts on rohkem BSG ja SGU kui mõni muu CGI-id täis ulme. Siin ei ole ega tule eepilisi lahinguid ega võimsaid ulmelisi olendeid, neile küll viiidatakse, aga füüsiliselt neid ei eksisteeri ja jällegi igas võimalikus võtmes. Olendideid jagub, aga nad on midagi enamat kui tavamõistusele vastuvõetavad tulnukad.

 Sins of the fathers

Pinget luuakse klassikaliselt - infot on vähe, tegevust palju, vaatajal lastakse ise fantaseerida ja sageli ongi see üks kõige paremaid viise pinge tekitamiseks, kuigi pikapeale mõjub selline loo struktuur natuke pealesunnituna, sest paratamatult tekib mõte, et mind veetaks ninapidi ainult selleks, et vaataksin järgmist osa. Kui aga kõik infokillud kokku saavad võib tekkida olukord, kus vägeva build upiga idee polegi niivõrd huvitav ja põnev kui oli tee selleni. Enamus suhted arenevad siiski üsna otsekoheselt ja ilma tegelastele sügavust lisava ekspositsioonita - palju asju saabub otse taevast ja seda ainult ühes võimalikus tähenduses, palju on selgitatud, palju on pealesunnitud ja seda kõike tegelaste koha pealt, aga mitte sisuliselt, temaatiliselt ja konseptsioonilt. Põhitegelastega nähtakse muidugi kõige rohkem vaeva, mistõttu on nemad ka kõige karismaatilisemad ja armastus - või põlastusväärsemad.

 Ilus naine

Tegelastest kihav maailm on paika pandud selgete reeglitega, mis saavad selgeks juba enne lõppu. Carpathia nimeline planeet, kuhu inimesed pagesid pärast Maa mitte ainult klimaatilist hävingut, on täis saladusi ja intriige, millest vähemalt osa on inimeste endi tekitatud. Sins of the fathers. Põnevad karakterid, edge of your seat sisukäänakud ja ilus ulme - kõik ulmejanulise isu rahuldamiseks. Oleks ilu vaid kauem kestnud. 8/10
 Travelers going to New Mecca

Naine lapsega - mitte Eeva lapsega, mitte sellised äärmused

Kommentaare ei ole: