teisipäev, 26. august 2008

Man On FIre


Man On Fire on Tony Scotti üks parimates filmidest.Tal on neid filme juba päris palju, kus peaosas on Denzel Washington. Sama pildikeelega tegi ta ka Domino, kus peaosas ilutses Keira Knightley ning oli täis pikitud tippnäitlejaid.
Man On Fire vist kuulutati isegi aasta 2004 parimaks kättemaksudraamaks. Seda on ta väärt. Film oli niivõrd halastamatu ning karmi käega tehtud, et teist tiitlit talle ei saagi anda.
Läbipõlenud endine CIA salamõrvar John Creasy palgatakse kaitsma 9-aastast Pita Ramost, kes elab Mehhikos,kus röövitakse lapsi iga päev ja rikkamad vanemad peavad kohustuslikuks, et nende lastel on ihukaitsjad. Creasy ise on enesesse tõmbunud ja mitte eriti suhtlemisaldis ning ta on kaotanud elu mõtte. Leian, et see oli ikka väga hästi välja toodud. Kõigele sellel andis juurde see pildi värvide muutumine ning võrelemine. See nagu kirjeldas, mis Creasyga parasjagu toimub ning miks tal pidevalt relv näppude vahel oli. Ta ei soovi Pitaga mingil muul viisil tegemist teha peale kaitsmise. Pita aga on väga uudishimulik ning pärib Creasylt pidevalt tema elu kohta. Aeglaselt Creasy välimine külmus kaob ning tema sihid hakkavad selginema. Kõik tänu väikesele Pitale ehk siis väga andekale näitlejale Dakota Fanningule. Creasy hakkab elust jälle rõõmu tundma. Ta ei näe enam kõike enda ümber masendavana, sest tema tumedasse maailma paistab päikesekiir ja selleks on Pita. Nüüd võib spoilereid esineda. Need, kes pole näinud, ei soovitaks edasi lugeda. Pita isa aga on teinud lasterõõvlitega lepingu, et suuremat summat raha saada selle pealt aga kõik läheb siiski nihu. Pita röövitakse ja tapetakse. Vähemalt nii arvatakse.Creasy lastakse surma piirile ja kui ta naaseb sealt, valdab teda kurbus ning kättemaksuviha. Ta hakkab ükshaaval hävitama kõiki, kes on vähimalgi määral Pita röövimisega seotud.
Kõike seda saadab suurepärane muusika, mis paneb tegelasele tugevalt kaasa elama. Nagu Creasy sõber Rayburn ütles: A man can be an artist at anything, food or whatever if you’re good enough at it. Creasy's art is death, and he's about to paint his masterpiece! Kuld mis kuld. Rohkemat ei peagi ütlema. A ja, Radha Mitchell on mul ametlik lemmiknäitleja olnud alates Pitch Blackist. Lõpp oli äärmiselt kaasakiskuv ning muserdav. See, kuidas Creasy otsustas ennast ohverdada, et päästa Pitat, oli pildiliselt jällegi nii hästi välja toodud. See on üldse väga omapärane filmi tegemise viis. Et mitte kasutada sõnu vaid filmi ennast. Kui tuua sinna kõrvale veel suurepärased näitlejad ja muusika, siis ongi Tony Scott maalinud oma meistriteose.
10/10

Kommentaare ei ole: