teisipäev, 26. august 2008

The Sixth Sense


Järjekordne Shymalani film, millest kirjutan, aga on ka põhjust. Eile õhtul asusin televiisorit vaatama ja vaata aga vaata Kuues Meel tuli TV 3 -st. Kuigi ma olen seda nii oma 6 korda näinud, ei saa ma sellest ikka küllalt. Nüüd mul on ka blogi, kus saan oma mõtteid avaldada.
Niisis Kuues Meel. Oh jah, kohe raske on sõnu leida, et oma vaimustust jagada.
Et siis sisu lühidalt selline. Malcolm Crowe on tunnustatud lastepsühholoog, kes saab ka linnalt auhinna oma tehtud töö eest aga samal õhtul kui ta auhinna saab, tuleb tema koju rahutu ning pealtnäha väga ebastabiilne endine patsient, kes süüdistab Crowe selle eest, et ta ei suutnud teda terveks ravida ning tulistab teda. Sellest hetkest läheb film edasi järgmise sügiseni, kus Crowe on otsustanud aidata 8 aastast Cole, kes näeb vaime. Algul Cole kahtleb selles, et kas Crowe teda aidata saab aga siis otsustab ta anda talle võimaluse.
Kuues Meel meeldis mulle hetkest kui ma seda nägin. See kuidas film kulgeb ja lõppeb on väga omapärane. Eriti aga lõpp.See nullis ära kõik minu arvamised, et missugune lõpp võiks olla. Selle peale lihtsalt ju ei tule. Haley Jole Osment oli lihtsalt võrratu. Nii noor ja oskab selliseid emotsioone välja tuua. Mul tekkis endal juba vahepeal tunne , et ta tõesti näeb vaime. Bruce Willis on Bruce Willis. Selle mehe kohta pole mõtet isegi kirjutada, sest ükskõik, keda ta mängib, peamine on see, et ta teeb seda alati hästi. Filmis on loodud selline atmosfäär, et sa hakkad paratamatult mõtlema, mida peaks tundma 8 aastane poiss, keda vaevavad vaimud. Tal ei ole sõpru. Ta on endasse tõmbunud. Ainult sellepärast, et ta elab pidevas hirmus. Doktor Malcolm Crowe ei usu teda alguses. Alljärgnev tekst sisaldab spoilereid: Ta arvab, et tal on skisofreenia aga kui ta avastab sama endise patsinedi, kes teda tulistas, vestluste lindistuste pealt võõras keeles pomiseva mehe hääle, saab ta Cole situatsioonist aru. samal aial halveneb Crowe enda suhe oma abikaasga. Vähemasti nii ta arvab. Crowe selgitab Colele, et äkki tahavad vaimud, et neid keegi lihtsalt ära kuulaks ning see õnnestub. Cole astub oma hirmudele vastu ja kuulab nad ära. Lõpuks kõik laabub ning Cole ei pea enam elama lõputus hirmus. Crowe leiab, et tema töö on tehtud ja suundub koju ning teeb kohutava avastuse, kui ta vaatab pealt kuidas tema magava naise käest libiseb Crowe enda abielusõrmus ja siis saab ta aru. Crowe suri kui teda alguses tulistati aga ta suri nii kiirelt, et ta ei saanud aru, et ta surma sai. Ta arvas, et suhted halvenevad naisega aga tegelikult naine leinas teda. Tema surnud olemisest andis mõista ka kogu film. Ta ei saanud avada kunagi kohe oma keldriust. Ükski inimene tegelikult peale Cole temaga ei rääkinud. Cole püüdis ema juuresolekul temaga vaikselt rääkida. Kogu film oli vihjeid täis.Selle peale lihtsalt ei tule, et selline film võib niimoodi lõppeda. Ise arvan, et Crowe pidi siia ilma veel jääma, et aidata üht väikest poissi.
10/10

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Soovitaks märku anda kui spoilerid sees on.

Ra Ragnar Novod ütles ...

Hea tähelepanek. See oli mul endal ununenud