reede, 24. juuli 2009

Dead Space - koomiks

Nüüd teen juttu algmaterjalist ehk koomiksist, millest on tehtud samanimeline mäng ning anime, mis on mängu eellugu. Dead Space: Downfallist olen blogis varem juttu teinud, aga nüüd on koomiksi kord. Koomiks on üllatavalt kaasakiskuv nii ulmelise sisu tõttu kui ka teema tõttu, mis lahkab religiooni ja poliitikat.
Koomiks tutvustab kaugel planeedil olevat kaevanduskolooniat. Ühel hetkel avastatakse ilmselgelt tühjalt planeedilt kummaline objekt või artefakt, mis ehituse tõttu saab olla ainult intelligentse eluvormi poolt loodud. Tulevikus levib usk nimega unitoloogia, mis kuulutab, et kunagi leitakse "the marker", mis on usu looja sõnul inimkonna tekke alus. Kummalise artefakti leidmisel kaugelt planeedilt nimetatakse see kohe unitoloogide poolt Altmani "the markeriks". Altman oli see mees, kes unitoloogiale aluse pani. Nii tekivad nö. uskmatute ja uskujate vahel tuline hõõrumine, millest tulenevaid probleeme peavad koomiksi peategelased Cortez ja Neumann lahendama, kes on koloonia turvameeskonnas. Pärast artefakti leidmist hakkavad toimuma sündmused, mida keegi ei oska seletada. Toimuvad kallaletungid, millel pole justkui korralikku põhjust. Pärast koloonia rajamist pole kallaletungide tase kunagi nii kõrge olnud. Mida aeg edasi, seda veidramaks koloonia käitumine ja vaimne tervis muutub. Kolonistide seas olevad unitoloogid süvenevad oma usku, sest "the marker" on leitud. Nemad on veendunud, et tegu on jumala poolt saadetud õnnistusega, mida uskmatud ei mõista. Tegelikult mõjutab artefakt kolooniat hoopis teistel põhjustel. Inimesed hulluvad, hakkavad sonima ja kuulevad ja näevad, mida tegelikult pole ning kummaline organism on end koloonia keldritesse elama sättinud. Eemaldada seda ei saa, sest see tekib alati tagasi. Turvaülemad Neumann ja Cortez uurivad kummalisi sündmusi ning üritavad asja tuumani jõuda, aga mida rohkem uurida seda enam saab selgeks, et koloonias aset leidvate rahutuste taga on artefakt ise. Koloonia ülemus ja planeedile lähenava laeva USG Ishimura kapten on unitoloogid ning nende eesmärk on "the marker" turvaliselt Maale toimetada. Inimeste usk on nii tugev, et keegi ei võta kuulda hoiatusi ja halbu endeid enne kui on liiga hilja. Enam ei ole asi usus, vaid artefaktis, mis mõjutab kolonistide vaimset tervist ja paneb neid valmis selleks, mis on tulemas ja mis neid muudab. See, mis on tulemas inimestele kohe kindlasti ei meeldi.
Koomiksi joonistusstiil loob teemale sobiva atmosfääri, mis loo arenemisel ja õuduse valla pääsemisel hakkas mulle üha rohkem meeldima. Huvitavad värvilahendused ja näo miimika meeldisid kohe alguses. Sisu on samuti üsna huvitav, sest kokku on segatud võõras eluvorm, religioon, poliitika ja ulme. See, et sisu süvakosmoses aset leiab lisab veel ühe meeldivuse faktori juurde. Sisule ja tegelastele sai hoogsalt kaasa elatud ning ausalt öeldes lugesin kuues osalise koomiksi ühe korraga läbi. Kui lõpetada tahtsin, siis oli teema juba liiga huvitavaks läinud ja nii ma lpuni lasingi. Wikipedia andmetel on hetkel kuus väljaannet ilmunud, aga võib ka juurde tulla. Ei leia, et tingimata peaks lugu jätkama, sest film ja mäng juba jätkavad, aga kui sellele teele ikkagi minnakse, siis olen mina kindel lugeja.

2 kommentaari:

Trash ütles ...

Tundub olevat isikupärasem kui animatsiooni joonistusstiil.

Ra Ragnar Novod ütles ...

Pole tegelikult vorreldavgi Downfalli norga animatsiooniga, mis pakkus haid kohti uksnes runnakute ja viirusekandjate koletislikkuse kujutamisel.