laupäev, 27. september 2008

Insomnia


Kui sellised nimed nagu Al Pacino ja Robin Williams mängivad ühes filmis on teada, et midagi head on tulemas. Insomniat nägin juba rohkem kui paar aastat tagasi aga ega enam meeles küll midagi polnud . Filmi jooksul tulid üksikud stseenid meelde. Näiteks udus eksklemise stseen. Kui esimest korda nägin siis ei teadnud, kes on Cristopher Nolan. Nüüd uuesti vaadates, vaatasin filmi hoopis teise pilguga kui tuua välja selle, millega Nolan see aasta hakkama sai. Lisaks veel muidugi paljud teised.
Insomnia ehk eestipärselt Unetus räägib loo kahest LA mõrvauurijast, kes saadetakse Alaska väikelinna uurima ühe noore tüdruku mõrva. Parajasti on Alaskal periood kui üldse pimedaks ei lähe. Kahtlusalust taga ajades, tulistab uurija Will Dormer(Al Pacino) tiheda udu tõttu kogemata oma partnerit Hap Eckharti (Martin Donovan). Will varjab seda ning tembeldab kahtlusaluse tema partneri tapjaks. Kohalik uurija Ellie Burr (Hilary Swank) hakkab tasapisi omaenda uurimise juures kilde kokku panema, et mis tegelikult Willi partneriga juhtus. Sealt edasi hakkavad hargnema südmused, mis painavad unetuse alla kannatavat Willi öösel ja päeval.
Unetuse puhul on hästi välja toodud uurija Willi kahetsus, meeleheide ning aina tugevamat mõju avaldavad unetuse sümptomid. Nagu näiteks verd täis valguv jää ning pildid tema endise partneri viimastest sõnadest. Kõik see muutis tema süütunnet veelgi tugevamaks. Robin Willams mängis siis metoodilist mõrvarit, kes teab Willi saladust. Williams on igas rollis hea. On selleks siis naiseks riietav mees( Mrs. Doubtfire) või maniakaalne fotopoe töötaja(One Hour Photo). Eriti meeldis painajalik õhkkond, mis tekitas tunde, et ise olen ka mitu päeva magamata olnud. Hilary Swank tegi ka kena rolli. Mitte midagi erilist, aga korralik. Nolan oskab teha igas žanris filme ning need kõik on erinevad. Võib olla mingil määral sarnasusi on, aga tundub, et Nolan ei korda oma varasemat tööd. Igati korralik film, mida vaataks teatud aja möödudes kindlasti uuesti.
8/10

Kommentaare ei ole: