laupäev, 7. veebruar 2009

Slumdog Millionaire

Danny Boyle pöördumine Indias aset leidva draama poole tõi kaasa selle, et Slumdog sai minu 2008-nda aasta TOP filmide seas igati väärika koha. Lihtsalt film on nii hea. Ma saan aru, et Aforonsky on keeruline tegelinski, kellelt võis juba oodata midagi tõsiselt head aga Boyle üllatas mind jälle žanri valikuga. Tal on olnud filme inglise narkaritest, hulludest saarel, raevuviirusega nakatunud kiiresti lippavatest zombidest, kosmosereisist inimkonna päästmiseks ning nüüd sügav draama India poisi raskest elust ning unistuste täitumisest.
"Slumdog..." ei ole Bollywoodilik jamps nagu IMDB-st pilte vaadates võib tunduda (mulle mitte). Lihtsakoelise sisuga aga äärmiselt tõsine film juhatab vaatajat läbi kolme aja. See ongi see kõige paeluvam aspekt kogu filmi juures. Samal ajal kui küsitakse Jamalilt miljonimängus küsimusi, näidatakse tema minevikku ning kuidas küsimustele vastuseid teab. India lapsnäitlejad on lihtsalt ideaalsed. Arvata võib, et neil polnud suur pingutus mängida sellises olukorras lapsi. Ju nad on vaesusega kuidagi kokku puutunud ka. Näidatakse uskudevahelisi konflikte, mis toovad Jamali, Salimi ja Latika tänavatele ning kasu taga ajavate lastekodu näiliselt heatahtlike juhatajate kätesse. Juba esimestel minutitel kui näidati poiste mängu lennuväljal ning kui nad turvameeste käest põgenevad, üllatas positiivselt dünaamiline kaameratöö. Kogu tagaajamisele ja muule andis kaamera hüppeline ja jälgiv kasutamine hoopis põnevama pildi. Noored Salim ja Jamal olid niivõrd huvitavad, et koheselt tekkis side vaataja ja tegelaste vahel, mis kestis kuni lõputantsuni. 3 ajaliini on jagatud siis pärast miljonimängu toimuva piinamise, mineviku meenutuste ning "Kes tahab saada miljonäriks?" saate vahel. Iga küsimus saab saab oma vastuse läbi valusa aga õpetliku elu õppetunni. Jamali ja Salimi teineteisest võõrandumine tõi kaasa mõlema venna pika lahusoleku üksteisest. Salim oli pahelisem aga tema kõrk ning juhtivam iseloom oli tingitud sellest, et ta oli vanem ja et tema poole pöörduti alati kui bossi poole. See kõik tõstis tema ego niivõrd, et lõpus ei saanudki aru, et nad enam vennad oleks. Lõpus ikkagi oli kohustuslik eneseohverdamine, mis oli küll hoopiski teises võtmes kui tavaliselt tahetakse näidata.
Latika oli Jamali suur armastus, keda ta otsis alati, isegi kui kõik pidasid Latika leidmist lootusetuks. Nimelt, lahku mindi pärast lastekodust lahkumist. Ka siin oli Salimi käsi mängus. Nii mõnigi suurem konflikt oli Salimiga seotud. Oli selleks Latika kadumine, lastekodu juhataja kõrvaldamine või ükskõik mis, aga tema käsi oli mängus alati. Kuidagi kummaline tundus piinamine, et teada saada miks ja kuidas Jamal miljonimänus sohki teeb. Eestis vist ei tohiks nii olla. Kes seda teab, mis TV-3 kardinate taga tegelikult toimub. Jamali püüe pääseda televisiooni ei olnud tiivustatud ideest, et ta saab nüüd rikkaks ja teab kõiki vastuseid. Vastuseid teadis ta juhuslikult ning mängu läks mitte raha vaid oma saatust otsima.
Muusika on samuti tähtsal kohal. Väga hästi annab õieti valitud pala edasi hetke emotsioone või üldist meeleolu. Muusika seob inimesi ning tekitab teatava õhkkonna. Poiste elatise teenimine Taj Mahalis tekitas just õige meeleolu ning pani täpselt õigetel kohtatel muigama. Film on hea, siis kui paneb vaatajat unustama kõik muu ja kogu tähelepanu keskendub jäägitult tegelastele. Nii oligi "Rentslimiljonäri" puhul.
Mis siis ikka filmi eesmärk oli? Äkki sobib siia lause - visadus viib sihile. Nii võib iseloomustada Jamali. Salimi võib iseloomustada kui pahelist ning venna loomusega vastupidist tegelast, kes püüab oma tegusid heastada. Aga kogu filmi? Kaasahaarav kurb ja lõbus lugu sõprusest, elu raskustest, valedest otsustest ning andestamisest, mis ei tohiks küll kedagi külmaks jätta.
Lõpus aset leidnud tants ei seganud mind üldse. Tantsimine on traditsiooniline India toodangu juures. Kui tantsu poleks olnud, ei oleks see minu jaoks mingit vahet teinud. Oleks väga hea kui saaks parima filmi Oscari. Enne küll püüan nii palju kui saan teised veel vaatamata oscarifilmid ka ära näha.
9,5/10

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Polnud seal ühtegi lastekodu.
Need olid lihtsalt tänavagängsterid kes panid lapsi neid vigastades omakasuks tööle/kerjama.

Ra Ragnar Novod ütles ...

Selge!