laupäev, 3. jaanuar 2009

BMW films: The Hire


The Hire koosneb 8-sast erinevate lavastajate poolt tehtud lühifilmist. Iga osa kestab umbes 10 minutit ning peaosaliseks on sohver, kes transpordib erinevaid inimesi ning alati püüavad teised teda takistada. Peaosas on ei keegi muu kui vaimustav Clive Owen. Erinevates osades teevad kaasa veel Mickey Rourke, Forest Whitaker, Gary Oldman, James Brown, Marilyn Manson, Danny Trejo, Don Cheadle, Robert Patrick, Ray Liotta, Dennis Haysbert, Stellan Skarsgard. Iga osa on täpselt sellised, mida lavastajad John frankenheimer, Ang Lee, Wong Kar-wai, Guy Ritchie, Alejandro Gonzales Inarritu, John Woo, John Carnahan ja Tony Scott kõige paremini oskavad. Owen on omas mullis, kihutab erinevate BMW-dega ringi ning lõpetab alati oma missiooni. Iga näitleja teeb täpselt seda, milleks nad siia ilma sündinud on ehk siis ikkagi hea näitlejatöö. Ükskõik kui vähe seda ka oli. Muidugi kujunesid mul oma kindlad lemmikud. Esimene oleks kindlasti Beat The Devil, siis aga järjest Powder Keg, Ticker, Star, Chosen ja ülejäänud. Eriti meeldejäävaks jäi Chosen-is olnud autode Luikede järv. Imeilus stseen õhtusest ajast sadamas kihutavatest autodest, mis  sohvri juhtimisel jõuavad platsile, kus idamaise muusika taustal esitavad masinad oma liugleva tantsu. Magnifico! Muidugi ei saa mainimata jätta Inarritu Powder Keg-i, mis jättis isegi oma lühidusega tugeva jälje. Justkui oleks klipp võetud tugevast draamast, mille lõpp see siis oleks olnud.
Beat The Devil-st oli kohe algusest aru saada, et tegu on Tony Scotti kätetööga. Tema käekirja tunneb alati ära. On selleks siis kaadrite kiire vahetus, värvide mäng või tugeva verbaalse kõhulahtisusega tegelased. Oldman kehastas erilist veidrikku, kes tuli välja, et on Lucifer ise ning James Brown võlgneb talle oma kuulsuse. Guy Ritchie Star-is oli ei keegi muu kui Madonna ise. Need 7 minutit pakkusid ikka viimase peal meelelahutust. Ticker-is võimutses jällegi Don Cheadle, kelle rollisooritused mulle üha enam meeldima on hakanud. Varsti võtan ka Traitori ette. 
Iga osa oli vürtsitatud nii võimsate tagaajamisstseenidega, viimase peal näitlejatega ning nii mõnigi osa oli huvitava sisuga kui nii öelda saab. Esimest korda õnnestus mul The Hire-i näha USA-s õel külas olles. Nii umbes aasta tagasi. Nimelt on nii õde kui ka tema mees Clive Oweni fännid ja nad olid selle kuskilt tutvuse kaudu saanud. Tegelikult tehti neid osi ainult neti tarbeks.

Tegelik järjekord nagu need 2001-2002 välja tulid:
Ambush 7/10 
Chosen 8/10 Ilusad tagaajamisstseenid
The Follow 6/10 Saab kasulikke nippe jälitamise tarbeks.
Star 8/10
Powder Keg 8/10 Stellan Skarsgard tegi väikese kuid mõjusa rolli.
Hostage 6/10
Ticker 7/10
Beat The Devil 9/10 Ülihea oli koht kui Manson ukse taga prõmmis ja õiendas liiga kõva muusika pärast ning ütles, et üritab lugeda endal Piibel peos. Siis lõi "Rock Is Dead" sisse.

Kommentaare ei ole: