kolmapäev, 15. aprill 2009

Fast and Furious

Esimene FaF oli tänu Vin Dieselile kohati päris hea. Olen juba ei tea mitmendat korda esimest näinud ja vaataks veelgi. Teine osa oli aga paras käkk. Street racingu olemus kadus narkokartelli mõttetusse teemase ära ning esimesest osast halva maigu jätnud Paul Walker ei suutnud kuidagi filmi paremaks muuta. Kolmas oli aga hoopis teine suund. Ei olnud pealtnäha varasematega üldse seotud. Okei, tegelikult oli, aga seda seost sai märgata ainult tänu Dieseli imeväiksele rollile. Edasi jäin uut osa ootama ja nüüd ta tuli ning kõik vanad tegijad on tagasi ja taas tänavatel kihutamas. Arvan, et esimese hea näitlejateansambel ning enam vähem hea sisu on need faktorid, mida ilmselt ka järgedelt ootasin, aga mida ei tule seda ei tule. Kolmas osa veel. See suutis päris hästi teemasse kaasa haarata, aga ikkagi ei olnud seal seda, mida esimeses. Nüüd on aga peanelik esimesest tagasi. Kas suutis esimese kiirusele ja vihasusele vastu panna? Suutis ja isegi ületas natuke.
Ajaliselt leiab sisu aset 2 ja 3 vahel, kus Toretto on vabaduses oma kambaga röövretkedel ning Brian O`Conner töötab usinalt FBI heaks. Tahest tahtmata viiakse vihavaenlaste teed taas kokku Letty ootamatu surma tõttu. Toretto haub kättemaksu ning tapab igaühe, kes tema teele ette tuleb. Brian aga uurib uimastikaubitseja Bragat ning otsib võimalust tema vahele võtmiseks. Ootamatult ühenduvad omavahel Letty surm ning Braga ja mõlemad mehed on taaskord masinate taga mõõtu võtmas.
Rodriguezi, Brewsterit, Dieselit ja Walkerit sidus juba esimeses väga hea ekraanikeemia ning õnneks ei ole see isegi 4-ndast osast kadunud. Walkeri näitlemist ei suuda ma endiselt tõsiselt võtta. Esimeses jäi temast väga võlts mulje. Ta nagu püüaks liiga palju. Täpselt sama asi oli ka uues osas. Asi oli küll natuke paremaks läinud, aga ikkagi ei olnud ta eriti nö. tõsine tegelane. Alguses vihjatakse kohe ka Tokyo Driftile näidates, et Toretto kampa kuulub ka Han, kes leiab, et Tokyos on paremad jahimaad ning suundub sinna. Suur plot hole avastatud. Jehuuu!!!! Tema puudumine filmist ei oleks midagi muutnud, sest ei usu, et kedagi eriti huvitab, kuidas Toretto Hani teab. Nii lahja sisu juures sellised nö. twistid ei oma eriti suurt tähtsust. Sisu võib küll lahja olla, aga vähemalt palutakse vaatajal ikka natuke kaasa ka mõelda. Näiteks Letty sidumine Bragaga ning mõni üksik asi veel. Ei pea just ajukirurg olema, et mõista actioni ja tohututel kiirustel sõitvate masinate osatähtsust sisu üle. Natuke seda oli, aga täpselt nii palju, et kaunistada kõike neid kihutamisi, plahvatusi, tunnelis sõitmisi ning veel sadat erinevat efektset lahingut Braga meestega või kellegi muuga.
Toretto on nii karm, et ei tee isegi õlga lastud kuulist välja. Ebaloogilisusi oli palju. Alustades tee peal veereva bensiinitünniga ja lõpetades tunnelis kihutamisega, mis võis autohulludel küll pea lõhkema panna. Mitte selle laheduse pärast, vaid hoopis selle võimatuse pärast. Kuna tegu on ikkagi filmiga ja ma rõhutan FaF-e filmiga, siis pole vaja siit loogilisust otsida, vaid tuleb sõitu nautida. Film oli ikka äärmiselt kiire ja vihane. Kihutamistseenid olid efektsed ja kohati pingelised. Braga kannupoisi tiitli võitmiseks korraldatud võistlus meenutas ekraanide, naise hääle ja kaardistatud raja tõttu. Need For Speed: Undergroundi. See oli lahe mäng, mitte nagu uued. Draamaga üle pingutatud ei oldud, vaid kõike pakuti piisavas koguses. Ei olnud midagi väga tõsist, aga ei olnud ka naeruväärne nagu paljudes filmides juhtub kui ülesehitus ning näitlejad on niivõrd nõrgad, et draamaga üle pingutamine muudab asja lihtsalt halvemaks. Ilusad autod (eriti Toretto oma), ilusad naised (tooks esikohale Brewsteri omapärased näojooned) ning pidev action ja tsipake draamat iseloomustavad seda filmi vast kõige paremini. Loen Fast and Furiouse natuke paremaks kui The Fast and the Furious. Ülejäänud kahe osaga võrdlema ei hakka. Esimest ja neljandat seob ikkagi sisu ja tegelased, mis tõmbavadki vaatajat nende filmide juurde. Kui tuleb viies osa, siis olen kindel vaataja. Kuuldavasti plaanitakse Brasiiliasse minna. Noh, lasku käia!
7/10

Kommentaare ei ole: