pühapäev, 5. aprill 2009

The Fifth Element

Laenasin kord sõbra käest kummalise kaanepildiga DVD ning üldse tundus juba kaanepilt kuidagi liiga värviline. Vaatasin ära ja olin ülimalt üllatunud, et kui hea see ikkagi on. Siis ei teadnud ma mingisugustest Luc Besson`idest midagi. Aastad mööduvad ning nüüd kui Besson on juba enam kui teada minu jaoks, võtsin kätte ja vaatasin uuesti oma kriitilise pilguga üle, et äkki enam ei meeldigi. Tuleb välja, et see film on aegumatu. Willis ja Jovovich on nüüd küll vanemaks muutunud, aga filmi huvitav stiil ning ekstravagantsus on aja jaoks puutumatuks jäänud. Vähemalt minu jaoks. Luc Besson on see sama mees, kes tegi Jovovichiga ka "The Messenger: The Story of Joan of Ark"-i, kus Vincent Cassel kehastas Gilles de Raisi. Sama mees, kellest Cradle of Filth albumi tegi, kuna ta oli satanistist lapsetapja. Filmis vist selleni ei jõutud. Ei mäletagi enam. Pigem mitte.
Aasta 1910. Grupp teadlasi satuvad peale ülimale relvale ehk viiendale elemendile. Enne kui nad jõuavad elemendi endile võtta ilmuvad tulnukrassi Monascheiwans esindajad, kes elemendi inimestelt võtavad eesmärgiga kindlustada selle turvalisus. Aasta 2200. Tundmatu objekt läheneb Maale. Ükski relv ei suuda seda hävitada. Monaschweinad naasevad Maale, et päästa see hävingust, aga nende laev lastakse alla Mangaloresite poolt, enne kui nad oma sihtpunkti jõuavad. Tulnukate jäänukitest luuakse täiuslik inimene Leeloo, sest loodetakse, et tema on võti Maa pääsemisele. Leeloo põgeneb ning satub kokku taksojuhi Korben Dallasega, kes ta päästab ning viib preestri Vito Cornellielliousi juurde, kes püüab leida kõiki elemente, et käivitada relv, mis võib Maa hävingust päästa. Samal ajal püüab ärimees Zorg saada enda kätte neid samu elemente ning ei peatu mitte millegi eest, et neid omandada.
Sisu on pöörane ja nimed veel pöörasemad, aga Bessoni hea lavastajakäsi lubab uskumatut möllu, kiiksuga tegelasi ning mis veel parem peaosas on Bruce Willis. Viies Element ongi täiesti omas elemendi tehtud. 1997-nda aasta kohta on üllatavalt head efektid ning tulevikunägemus võimas ja huvitav. Mitte ainult efektid ei loe, vaid oma panuse annavad ka erinevate tulnukate välimused. Nuta või naera. Mõni neist on koledam kui öö, aga mõni jällegi oma veidruse poolest just kena. Film on tõsiselt värviline. Eredavärvilised kostüümid jäävad igas teises kaadris silma ning kogu maailma avatusele sobivad need hästi kokku. Kokku on lajatatud paras ports ideesid erinevatest varasematest ulmekatest. Teemaga lähevad aknalt aknale lendavad kohvikud ja mööda maja seinu liikuvad masinad hästi kokku ning loob küllaltki mõnusa futuristliku õhkkonnaga ühiskonna.
Film algab aastal 1910 ning edasi minnakse aastasse 2200, kus maailma ähvardab oht tundmatuse eest. Keegi ohu olemasolust veel midagi ei tea, aga sõjavägi püüab ilmaruumis probleemiga tegeleda, kuid tulutult. On olemas ettekuulutus viiest elemendist, mis peaksid koos looma relva, mis hävitaksid Maa vaenlase. Preester Vito on üks nendest uskujatest, kes ootab õiget aega või märki tulnukatelt, kes Maale elemendi tõid. Willise kehastatud Korben sekkub asjasse juhuslikult, kui tema taksosse sajab sisse imekaunis Leeloo (Jovovich). Edasi arenevad asjalood nii, et minnakse preestri juurde ning sõjavägi on Leelool pidevalt kannul ja samal ajal püüab oma ülemuse pideva pealekäimise tõttu ärimees Zorg (Oldman) tagasi saada kivid, mis esindavad igat elementi. Need kaotasid samad tulnukad, kes hävitasid Maad päästma tulnud Monaschweinasite laeva.
Tulnukad saavad Leeloost haisu ninng ning varsti on paras kamp eriskummalisi inimesi ja tulnukaid nii Leeloo, kui ka elementide kannul. Sisu kulgeb kenasti ning ilma suuremate aukudeta. Aeg täidetakse kenasti, kas siis Korbeni ja Leeloo põgenemisega, Zorgi ja tema käsilaste jälitamisega või saab vahepeal näha/kuulda ooperit nii veel kui ka kosmoses sõitval laeval. Viiendat Elementi võib võtta kerge meelelahutusena või siis huvitavatest ideedest pungil oleva põneva ning originaalse ulmefilmina. Mina kaldun sinna teise poole. Kohati on film mõnes kohas liiga lihtne või etteaimatav, aga nagu öeldakse, lihtsuses peitub võlu. Pead eriti sisu arengu juures vaevama ei pea, aga saab nautida õhus kihutavaid autosid, pingsaid tulevahetusi, kui ka käsivõitlusi ning seda kõike Willise ja Jovovichi käe läbi.
Besson on stiililt mitmekesine. Tal on olnud põnevikke, ulmefilme ning ajaloo segapudrusse kaevuvaid filme. Miskipärast tegeleb ta praegu Arthuri ja Minimoididega. Viienda Elemendi puhul meeldis mulle kõige enam Gary Oldmani poolt kujutatud pahadik Zorg. Ta oli niivõrd nihestunud iseloomuga ning arusaadava kiiksuga, et see muutiski ta geniaalseks. Oldman oskab veidraid tüüpe kenasti mängida. Eriti veider oli ta näiteks The Hire-i seeria ühes osas. Willis on kogu aeg hea. Ükskõik, mis roll tal ka ei oleks. Seekord siis erru läinud sõjaväelane, kes töötab taksojuhina ja satub planeetide vahelisse konflikt ning lõpetab Leelooga ühes kambris. Jovovichi kena näolapp sobib ideaalselt maailma pahedest süütu ning puhta tulnukinimese rolli. Pingeliselt edasi arenev sisu, põnevad ja meeldejäävad tegelased, huvitav tulevikunägemus ning hullupööra möllu.
8/10Sõbra DVD kaan oli siis selline, kui mu mälu ei peta.

Kommentaare ei ole: