esmaspäev, 4. mai 2009

The Hunt For Gollum

Käimas on Keskmaa 3. ajastu ning Mordori jõud on taastumas. Käivad kuulujutud sajandeid kadunud olnud Võimusõrmuse kohta, mis ei osutugi lihtsalt juttudeks. Bilbo Baggins leidis Sõrmuse Gollumi koopast ning võttis selle endiga Kääbiklasse kaasa. Sõrmuse endine omanik Gollum ei suuda aga ilma sõrmuseta elada, kuigi ta on elanud ebatavaliselt palju ning Sõrmus on ta muutnud millegiks ebamaiseks, armastab ta endiselt Sauroni sõrmust ja ei suuda ilma selleta elada. Gollum asub varast jälitama. Aeg möödub ning Gandalf käib Bilbo sünnipäeval ning avastab, et ta omab kummalist nähtamatuks tegevat sõrmust. Gandalf lahkub, et uurida, millega tegelikult tegu on. Vanadest ürikutest avastab ta , et tegu on just selle sama sõrmusega, mis on sajandeid kadunud olnud, mis on aga nüüd taas leitud. Gandalf kohtub vana sõbra Aragorniga, kellel jagab oma kahtlusi Keskmaa kohale saabuva varju ning mööda metsi luuskiva Sõrmust jälitava Gollumi suhtes. Kui Gollum leiab Sõrmuse asukoha, siis teevad seda ka Mordori spioonid. Aragorn asub teele, et leida Gollum enne kui on liiga hilja. Sündmused leiavad siis aset enne Frodo ja Sami teeleasumist ning loomulikult ei saagi teistoodi lõppeda kui, et Gollum leitakse ning Mordori järgijatel aetakse jäljed segamini, kuigi selleks ajaks on juba hilja ja Frodo peab Sõrmusega viivitamatult lahkuma. Hiljem kohtub Frodo Aragorniga Voorel ning siis algab juba hoopis suurem ning kuulsusrikkam teekond.
Täpselt sellist teemat iseseisev lühifilm "The Hunt For Gollum" lahkabki. Tegemist on 3000 naelalise eelarvega ning ligi 150 vabatahtliku osalejaga ja 2 aastat valminud filmiga, mis eile kodulehel esilinastus. Lavastaja Chris Bouchard on ise Tolkieni maailmaga väga hästi kursis ning sama võib ka siis Jacksoni visiooni kohta öelda. Kui kodulehel kaadritagust maailma jälgida, siis on näha, et kõik asjaosalised tegid seda, kas siis armastusest raamatu või filmi vastu. Seda peegeldus näitlejatest samuti tagasi, kuna oli näha, et Adrian Webster (Aragorn) võttis oma rolli väga tõsiselt ning austusega teose vastu. Kogu lühifilmi visualistika, temaatika ning dialoog põhineb Jacksoni kujutlusel Keskmaast ning on tunda, et natuke pingutatakse dialoogide rõhutatuse juures üle ning see jätab kuidagi kunstliku maigu, aga mis siin viriseda. Film tehti erarahadega valmis ning peaks üldse tänulik olema, et nii odavate vahenditega mahutati 40-ne minuti sisse osa LOTR-i eepilisusest. Kogu taustamuusika tuletab kohe meelde Howard Shore`i poolt loodud hingematvalt ilusat muusikat ning avarad ja silmipimestavalt kaunid vaated mägedele ja lagendikele on LOTR-i eepilisuse ja laiahaardelisuse lahutamatud kaaslased.
Kõik näitlejad olid väga tõepärased. Ei tundunud olevat midagi silmnähtavalt võltsi ega ebaprofessiponaalset. Näitlejad ja kogu kaadritagune meeskond andis endast parima ja töö kandis kenasti ka vilja. Webster on Aragorni rolli kui valatud. Ta tundub rolli väga hingestatult võtvana, sest kogu tema olek Aragornina sarnaneb nii Morternseni rollile, kuid samas lisab ka Webster natuke midagi juurde. Võitlusstseene pean lihtsalt kiitma. No nii profilt tehtud, et ei saagi aru, kas on tegu ikka odavate vahenditega tehtud lühifilmiga või siis hoopis Jacksoni filmidega. Orkid on samuti nii maskeeritud, et triloogia orkidest kaugele maha ei jää. Eepiline muusika taustaks mängimas ning Strider metsade ja mägede vahel Gollumi jälgi ajamas on mõnus meenutus triloogiast, sest kes ei tahaks juba midagi uut Tolkieni maailmast filmimaailma ümber panduna näha. Tean, et mina tahaks, aga täispikkade filmideni läheb veel üüratuma pikk aeg, aga seni saab ka nii läbi ajada, sest kokkuvõttes said inglased ikkagi maru hea tööga hakkama. Kui nüüd natuke nokkida siis Gandalfi on liiga kentsakalt kujutatud. Selles mõttes, et ta näeb liiga muinasjutuline välja ning seega ka liiga võlts. Eks pikkuse vahe on ka olemas, aga see selleks. Lihtsalt see häiris natuke. Gollumi kujutamise juures pole midagi parata, et ta ei vasta tegelikkusele. Nii palju, kui teda sai näha pikka maa tagant või lihtsalt millegi taga olevana, siis ei olnud mingit probleemi. Gollum on oma väärastunud olemuses nagu olema peabki. Lähikaadrid Gollumist paljastavad enam mitte nii hea arvutigraafika, aga jällegi see on andestatav viga. Tema kujutamisega saadi hästi hakkama.
Egas rohkem midagi. Kui LOTR meeldib, siis peaks ka see meeldima. Mina soovitan!
8/10

Kommentaare ei ole: