pühapäev, 7. juuni 2009

Terminator 3: Rise of the Machines

Terminaatori seeria 3-s osa oleks olnud oma mõttelt tegelikult hea järg 2-le, sest potentsiaali filmil jagus, aga stuudiobosside rahaiha muutis selle filmi hoopistükkis legendaarsetele filmidele nõjatuvaks ning nende tehnilist ja loovat poolt kopeerivaks suvaliseks actionflickiks. Peaaegu suvaliseks. Ega palju puudu ei jäänud. Jonathan Mostow ei hiilanud eriliselt heade filmide poolest ka, aga ikkagi topiti just tema lavastajatooli. Ikka, et teenida hulganisti pappi Termikate fännide pealt.
T3 kannatab omanäolisuse puudulikkuse all, sest kõikvõimalikud repliigid ja mõtteterad ning viited pärinevad kõik eelnevatest filmidest ning neid uues kuues tegelaste suust kuulata pole eriti nagu mõtet. Nüüd uuesti vaadates märkasin vanal teemal liugulaskmisi veel rohkem kui varem. Miskipärast hakkasid need filmi vaatamist tõsiselt häirima. Lisaks on film täis pikitud repliike, mida seal tegelikult olla ei saa. Näiteks T-800 ei saa teada vist asju, mida eelmisele versioonile õpetas noor Connor kui just kuidagi tulevikus või millegi muu kaudu seda teada ei saadud. Negatiivset poolt on T3-s kahjuks rohkem kui positiivset. Film ei paku mitte midagi uut, aga õnneks päästab lootusetu olukorra õnnestunud näitlejatevalik ning teadmine, et see film näitab, kuidas Judgement Day saabus. Need ongi vist ainsad plussid, mistõttu film ei muutu täiesti mõttetuks. Eriefektid ning autode massiline hävitamine on silmale kenad, aga kohati üle pingutatud. Naisterminaator oli tollal täiesti uus nähtus. Nüüd on aga T:TSCC seda trendi Cameroni näol jätkanud ning minu arvates ka väga edukalt. T3 püüab olla liiga T2 juba seetõttu, et põgeneb mees, naine ja terminaator ning neid ajab taga üliarenenud versioon T-X. Kõiksugused kurjad teod, mis T-X korda saatis oli samuti sarnane sellele, mida T-1000 tegi. Efektne möll ja vähene sisuarendus muutumatu lõpplahenduseni ongi filmi head küljed, aga tervenisti need seda ikka ei päästa. T3 oleks võinud olla mitmeid kordi parem kui seda poleks tehtud ainult kasu saamise eesmärgil, aga mis muud juhtuda saab kui legendaarset seeriat ei jätka Cameron ise, vaid keegi teine. Stuudio karvane käsi jäi peale ning nii see suuremalt jaolt ebavajalik teos valmiski.
Positiivse poole pealt meeldisid näitlejad, kes olid rollidese suhteliselt hästi valitud. Võib-olla Claire Danes mitte, aga teised küll. Nick Stahli kõnemaneer ning hoiak sobisid kuidagi hästi kokku viletsuses ja paguluses elavale Connorile. Claire Danes on filmi alguses äärmiselt tüütu, aga keskelt läheb asi paremaks ja kokkuvõttes ta siiski Brewsteri rolli sobis, aga oli tunda, et tulevastes filmides vaevalt tahaksin teda Connori naist kehastamas näha. Arnold oli nagu ikka. Tegi seda, mida kõige paremini oskas. Pildus nalju, vehkis kätega, korraldas politseimasinate verepulma ning võitles T-X-ga. Arnold oli rolli jaoks vanaks jäänud, aga mööda kõnniteed lohistamiseks ja majadest läbi löömiseks kõlbas küll. Võib-olla oleks filmi paremus muutnud ka Arnoldi rolli tõiseltvõetavamaks. Kristanna Loken oli T-X-ina hea valik. Esiteks juba sellepärast, et saab vahelduseks naist tulevikust saabumas ja paljalt ringi kõndimas näha. Teiseks oli ta tundetu nägu ja sirged näojooned sobilikud külmaverelise roboti tarbeks. Tegelaste vahel oli pidevalt ka koomiline pool olemas, mis vahest pinget maha võttis, nii palju kui seda oli muidugi.
Positiivseks loeks ka sisu ja Judgement Day saabumise kujutamist. Teine osa oleks samuti hea lõpp olnud, aga vaevalt keegi uskus, et see seeria lihtsalt rahule jäetakse. Varsti on juba kuus osa koos, kui uus triloogia muidugi üldse käiku läheb. Viimse kohtupäeva saabumine on muutumatu fakt. See võib saabuda küll muul ajal, aga peaasi on see, et see saabub. Connor arvas kogu aja, et suudab Kohtupäeva saabumist peatada, aga et ta seda teha ei suuda ega saagi mõistis alles lõpus. SkyNeti olemuse kohta oleks tahtnud rohkem teada saada, kui juba sellele teele mindi. Paljud teemad olid liiga ülekäe visatud ja lõdvalt sisuga haakuma pandud. Väiksed faktid nagu Kate`i tulevane positsioon Connori kõrval ja T-800 tagasi saatmise põhjus ning tuleviku Connori saatus olid huvitavad tuleviku kohta valgust toomise poole pealt, aga nüüd on hea, sest see kõik saabki siis tõeks uute filmidega. Jällegi, pole kindel, et kas triloogia tuleb või mitte. Kui T-800 tulevikus Connori tapab, siis peaks see ka uutesse filmidesse lisatud olema. Eks vaatab, mis tulevik toob. Nüüd vaatan T4-a ära ja siis hakkan heietama.
Meelelahutusliku poole pealt 7/10, sest seda peamiselt pakutigi.

Kommentaare ei ole: