esmaspäev, 22. detsember 2008

The Prestige


Are you watching closely? - nendel sõnadel on antud filmis ülitähtis roll. Need annavad aimu, et miski pole Cristopher Nolani 2006-nda aasta mustkunsti filmis nii nagu arvame. Nolan oskab oma filmid muuta salapärasteks ning väga kaasakiskuvateks. Võttes näiteks kas või "Memento". Alles lõpus sai aru, mis tegelikult toimus.
"The Prestige" keskendub kahele rivaalitsevale mustkunstnikule Robert Angierile(Jackman) ja Alfred Bordenile(Bale). Alguses on nad head sõbrad, kes töötavad suurte mustkunstnike heaks lavatöölistena ja unistavad saada ise sellisteks nagu nende tööandijad. Kahest mehest kõige erinevama iseloomuga on Borden. Tema sooviks oli, et trikid ei oleks lihtsad tegemisel ega vaatajatel ära arvamisel. Ta tahaks pinget tõsta, et rahvas ehmataks arvates, et mis nad laval nägid ongi tõsi. Angier aga on esmaklassiline showmees, kes oskab oma trikke rahvale hästi maha müüa. Kuigi Angier ei mõtle ise oma trikke välja vaid kasutab Bordeni ideesid aga oma versiooni järgi, sest triki tegemise viisi ta ei tea. Kogu filmi läbib mõlemat meest kinnisidee, et kuidas keegi trikki tegi. Borden jällegi on esmaklassiline mustkunstnik aga ei suuda oma trikke rahvale hästi maha müüa. Seda siis Angier ära kasutabki, müües Bordeni originaalseid trikke uskumatu showga maha. Sellest saab alguse kahe mehe vägikaikavedu, mida ei kannusta ainult tunnustuse eest võistlemine vaid ka Angieri lähedase surm.
Mida film edasi seda kindlamini saab öelda, et Nolan on seda väga kindla käega teinud. Ei olnud selliseid ebalevaid hetki, kus sisuliin katkenud oleks ega muud sarnast. Kõik oli väga tugev. Nii stsenaarium kui ka näitlejatöö. Michael Caine kehastab Cutterit, kes on alguses mõlema mehe sõber. Pärast aga Angieri insener aga hiljem hoopis midagi muud. Kogu film oleks kui üks suur trikk. Algab tavalise asjaga, mida vaatajale tutvustatakse. Antud juhul siis kahe mehe elu. Siis hakatakse nende eluga tegema midagi ebatavalist ehk siis pidev rivaalitsemine, trikkide saladused ning muidugi ka kurikuulus Tesla. Ning viimane osa ehk siis prestiiž avaldab selle, mida vaataja kogu aeg oodanud on ehk tegelikult siis selle, mille peale keegi tulla ei suutnud, kuidas kogu film võiks kulimineeruda. Samuti on film kenasti jaotatud. Algab tulevikuga( mõnes mõttes ka siis olevikuga) siis näidatakse minevikku ja siis veel kaugemat minevikku, kuidas mõlemad mehed alustasid. Film oli kenasti täis pikitud üllatavaid sisupöördeid kuid ükski teine pööre ei suutnud üle trumbata seda, mis lõpus ilmnes. Sai hea ülevaate, kuidas võis vanasti mustkunstnikke töö välja näha. Kõik see ettevalmistus, silmapete ja kavalate illusioonide tekitamise viisid. Aga see, mis alguses ühe mehe jaoks paistab kui kaval trikk, ei pruugi seda alati olla. Üks mees on ikkagi tõeline tegija aga teine rohkem showmees. Vastavalt siis Borden ja Angier. Bale ja Jackman särasid muidugi igas stseenis. Märkasin, et koos "The Prestige"-ga oleks see Balel kolmas film Nolani käe all. Kohe näha, et nüüdseks on mehed üksteist mõistnud ja saanud aru, mida tahavad ja kuidas seda rahvale pakkuda. Oma üllatuseks avastasin, et Tesla abilist mängis ei keegi muu kui Gollum ehk Andy Serkis. Tesla oli selline salapärene kuju. Nii Angier kui ka Borden olid käinud tema esitlusel aga Bordeni veaks oli see, et ta ei uskunud Tesla töösse. Angier uskus, et jõuab Bordenilt varastatud päeviku abil tema suurima triki saladuse juurde, milleks oli siis Ümberpaigutatud mees. Borden saatis ta aga valedele jälgedele, kuid seda ta ei teadnud, et Tesla pole mingi suvaline tüüp. Tänu temale sai Angier oma suurima triki. Nii oli mõlemal mehel lõpuks trikk, mille saladust kumbki enne filmi lõppu teada ei saanud.
SPOILER: Ja kui see saladus teatavaks tuli, hakkasid mu närvilõpmed kummaliselt tõmblema. Angieri trikist sain juba enne lõppu aru, et ta teeb koopiaid ning siis iga kord uputab nad ära. Borden sattus sinna alla lihtsalt kogemata ja tembeldati seejärel mõrvariks. Bordeni trikk oli minu jaoks mõistmatu. See, mis välja tuli, oli täiesti ootamatu. Kaksikvend ikkagi. Kõige lihtsam versioon aga seda ei paku keegi, sest see on liiga lihtne SPOILERI LÕPP
Väga mõjuv teos Nolan & Co poolt. Enne lõpukaadreid minu huvi igatahes ei kadunud ja kui lõppes, siis sai rahulikult mõtteid mõlgutada, et mida ma nüüd tegelikult nägin.
9/10

Kommentaare ei ole: