reede, 13. märts 2009

Friday the 13th

Reede 13 oli viimane neljast valitud filmist, mida käisin vaatamas Forum Cinemasi 16. sünnipäeval. Tuju oli täiesti nullis, sest püüdsin seedida veel seda solki, mis oli enne nähtud. Solgiks oli siis The Unborn. Peas keerlesid kohutavad mõtted mõttetust filmist ning enne Jasoni seiklusi pidi veel The Unborni trailereid taluma. Pea oli veel uimane, sest olin peaaegu magama eelmise filmi juures jäänud, aga maskiga Jasoni retk Camp Crystal Lake juures ergutas mu meeli ja pühkis tumedad pilved, mis varjutasid neid. Originaalist ei mäleta enam mitte mõhkugi. Tean ainult seda, et seal oli surnud mees hokimaskiga, kes tappis ja tappis. Nii, et võrdlusmomente ei tekkinud otseselt kordagi. Jasonist on vorbitud kokku 10 osa, mis on päris karm näitaja aga mis kindlasti ei kindlusta järgede headust. Ei usu, et oleksin järgesid kunagi näinud. Viimast olen, kus ta kosmoses kõiki segi peksis. Jasoni lugu on huvitav aga remake muutis seda tunduvalt ja lõi niimoodi oma ajaliini ja loo.
Elas kord väike Jason, kellega polnud kõik täiesti korras aga tema kallis ema armastas teda. Jason läks ujuma ja uppus lähedal asuvas järves. millel nimeks Crystal lake. Ema süüdistas lähedalasuvas laagris olnud noorukeid ning asus oma kättemaksu teostama. Originaali loo järgi käis ema noorukeid tapmas küll aga tema lõpp niimoodi vist ikka ei olnud. Või ikka oli? Ei teagi. Igatahes, Jason näeb ema surma pealt ning lubab emale, et tapab kõik, kes tulevad laagri lähedusse. See oli juba teistmoodi. Originaalis tuli Jason üldse hiljem aga mis seal ikka. Nii kaua aega pole originaali näinud aga pisiasjad meenuvad ikkagi. Maski saamise lugu oli ka vist teisiti. Kuuldavasti plaanitakse juba ka järge. No seda enam vaatama ei lähe. Parem teen maratoni kümne osa peale.
Sellist algust poleks küll oodanud. Enne olin lugenud erinevatest kohtadest, et teistlaadi algus on, aga poleks arvanud, et midagi sellist. Film hakkas täpselt nii peale nagu peakski. Noored lõbutsevad laagri lähistel. Kohe võib näha üldiseid stereotüüpe, kes ei hiilga mitte kui millegagi. Üks läheb kanepit otsima aga leiab hoopis terariista. Teised kondavad mahajäetud majas ning satuvad peale Jasoni ema pühamule. Jason hakkab ka neid tükeldama. Laagris on neid, keda on põletatud ning neid, kes istuvad karulõksus ja ootavad matšeete lööki pähe kuigi nad ei tea seda veel. Ühesõnaga Jasoni argipäev aga ühe erinevusega ning see erinevus seostub Clay Milleri õega. Siis hakkas film alles peale ja juba järgmised noored suundusid järve lähistele.
Niisiis, tapmised oli suhteliselt tavalised. Muige tõid nii äkilised löögid pähe kui ka Jasoni kavalad viisid kellegi tapmiseks. A la vibu või konks seinal. Mitte, et need nüüd väga omapärased viisid oleksid olnud aga antud konteksti sobisid üllatavalt hästi. Häirivate tüüpide järjestikust kõrvaldamist oli tore jälgida, sest kas oli mind ära tüüdanud nende pidev möla või mõni muu häiriv asjaolu nende juures. Ainuke, kellele sai kaasa elada oli Jared Padalecki tegelane. Näos oli tal ikka Supernaturali ilme ja vahepeal tekkis tunne, et nüüd ilmub kohe Jensen Ackles välja. Tegelased peavadki tavalised olema. Ei usu, et keegi ootaks slasherilt sügavat sisu ning omapäraseid karaktereid. Ka nii võib juhtuda aga kindlasti mitte Reede 13 puhul.
Jason on äge. Tema kõnnak ning olek väärivad lihtsalt ära mainimist. Kui näed udus hokimaskiga kuju, siis vean kihla, et külmavärinad tabavad paljusid. Hokimaskiga on ta palju kenam kui ilma. Eks tal oli ka häbi nagu Leatherfacel ning üritas oma inetut väljanägemist maskiga varjata. Nahknägu läks aga ekstreemseks. Mask on teine asi. See jääb meelde. Mida ma ikka vahin kellegi välja lõigatud nägu mootorsaega ringi jooksva hullu näol? Jasoni elamine oli hästi kindlustatud. Sai kohe teada, et keegi on tema alale tunginud. Selleks olid metsas nöörid, mis liigutasid maja keldris kellukesi. Tapja on kõndides alati kiirem kui jooksev nooruk. See on slasheri seadus.
Huvitav, mida taheti saavutada Clay Milleri õega? Kuna tal oli ema pilt, siis muutub Jasoni südameke härdaks ja säästab ta. No tore, aga pikem selgitus oleks teretulnud. Oleks tahtnud näha Jasoni olemuse pikemat selgitamist. Tean, et seda arvatavasti originaalis ka ei olnud aga ikkagi.
Hinne ja arvamus võib olla varieeruvad pärast originaali üle vaatamist aga filmiga jäin tegelikult rahule, sest see suutis eemaldada Sündimata Sita maitse suust ja pakkus paari lõbusat hetke ja piisavalt tõsidust, et panna:
6/10

Kommentaare ei ole: