pühapäev, 1. märts 2009

What Just Happened

Bruce Willise habetunud lõuaga filmi silmasin juba eelmine aasta aga nüüd meenus taas Willise grizzly adams beard ja juudi mütsike ning võtsin oma kohuseks see ikka ära vaadata. Et peaosas Robert De Niro on tõotab alati midagi head. Lavastajaks on Barry Levinson, kes on näiteks sellise filmi nagu "Rain Man" taga ja veel muid huvitavaid teoseid. "What Just happened" on film erinevatele maitsetele. Kellele pakub huvi produtsentide elu kajastamine või lihtsalt on fanaatiline Willise filmide jälgija, pakub see nii mõndagi, aga midagi väga meeliülendavaga siiski tegu ei ole.Sisu keerleb Hollywoodi produtsendi Beni ümber, kelle sära on vaikselt kustumas ning püüab meeleheitlikult saada valmis oma viimast filmi, kus on peaosas Bruce Willis. Eelmine film "Fiercly" oli oma lõpu poolest algsetel kriitikutele ja rahastajatele mõeldud linastustel vastuvõetamatu. Niisiis peab Ben saama hakkama filmimaailma suurima katastroofiga ( Willis kasvatas habeme), "Fiercly" lõpu muutmisega tegelema ning maad jagama oma lahutatud naisega.Filmi kõige huvitavam aspekt oli see, et De Niro mängis produtsent Beni aga Sean Penn ja Willis mängisid iseennast. Lisas sellist reaalsuse puudutust, kuidas produtsent saab hakkama stuudiobosside nõudmiste täitmisega ning kuidas meelelahutusmaailma reeglid inimesi solvavad. Väga meeldis De Niro tegelaskuju. Kõik need tema tegemised ehk kokkusaamised, valetamised, läbirääkimised olid minu jaoks huvitavalt läbi viidud. Näiteks see, kuidas Ben käib mööda teed ja siis seletab kellelegile telefonis, et olen autos ja 5 minuti pärast saame kokku. Kõik sellised pisikesed asjad andsid natuke muhedust filmile juurde. Muidu on huvitav jälgida filmide kärpimist. Ise kuuled küll vahepeal uudiseid, et mõnda filmi on kärbitud aga ei tea kui suurel määral. Oletatav mõju lavastajale oli kaunis dramaatiline. See kuidas "Fiercley" lavastaja suures ahastuses Beni õlal nuuksub oli rohkem tragikoomiline hetk kui tõsiseltvõetav kurbus. Beni elu oli imeilusast Hollywoodi glamuursest fassaadist väga kaugel. Purunenud abielu, vähenev kuulsus ning kuri kahtlus, et tuttav töö juurest magab tema naisega.
Mõned kaadrid oli huvitavalt kokku monteeritud nagu autosõitu sisaldavad stseenid ja erinevates aegades kodust lahkumise näitamine. Ühel hetkel teeb Ben kodus kohvi aga kõrvalkaadris astub autosse. Päris leidlik, kuid juba kasutatud. Üldise pildi muutis kaadrite kiirendamine natuke kiiremaks ja sujuvamaks. Muidu polnud ka viga aga see andis natuke liikumist ja vähendas tähelepanu kadumist.Nüüd siis Willise habeme juurde. Kõige naljakam oligi filmi juures tema hiigelsuur habe ja suur probleem seisnes selles, et keegi ei suutnud leida julgust öelda talle näkku, et ta peab selle ära kaotama. Selle asemel keerutati pidevalt muud juttu ja see ajas Willise õige vihale. Eriti koomilised olid Willise vihapursked ning riietehoiu segi peksmine. Lõpuks sai kriis ikka läbi ja maailm oli rahul, et saab jälle näha oma lemmikkangelast pahadele molli andmas. John Turtorrot on alati hea jälgida. Isegi kui ta võitleb kõhuprobleemidega. Tema oli argpüksist agent, kes ei julgenud Willise kaotamise hirmust temaga habemest rääkida. Sean Penni roll polnud küll eriti oluline aga see eest sai filmis päris mitu korda näha, kuidas ta "Fiercley"-s kogu aeg kuuli sai ja koer teda lakkus. Sümboliseeris see siis seda ideaalset Hollywoodilikku lõppu, kus rahvas ahhetama peaks ja tegelase pärast pisaraid valama peaks. Originaalne lõpp, mida hiljem kõrgemate bosside soovil muudeti šokeeris rahvast ja pani kaasa tundmise asemel tülgastust tundma. Rahvast peabki kõigutama, et tuua nad tagasi reaalsusesse. Mõnedele see meeldis aga teistele mitte ja see sama lõpp sai saatuslikuks ka Benile. Lõpus kõlas ka pealkirjaks olev küsimus "What just happened?"Filmi tagline on "In Hollywood, everybody can hear you scream". Hmm, kust see küll tuttav on?
Soliidne 7/10 tuleb ikka ära. Ei raatsi rohkem panna. Nii väga muljet ei avaldanud aga vahetevahel on ka sellised filmid mõnusad.

Kommentaare ei ole: